I dag ser det slik ut i den nederste delen av hagen vår. Stor framgang fra forrige helg. Her er skråningen vi laget stier og bed i sist sommer. Stiene har holdt seg veldig fint og det ser ut som alle staudene jeg delte og plantet er på gang. Single mitt i gressmatten er tomt til lysthus. Har vært trampolineplass fram til nå, men den tid er nå over. Gressmatten er litt tam ennå, men nå kommer det litt regn og etterhvert skal den få litt gjødsel og da blir det grønt og fint. Plenklipperne er på service og snart klar til ny sesong.
↧
Article 24
↧
Article 23
Vindelen er i ferd med å erobre deler av drivhuset. Den har en ekstrem trang til å snurre seg rundt og det gjør den på alt som kommer i dens vei. Det verste er egentlig når de snurrer seg i hverandre. Snart tid for emigrering til stor potte med klatrepinner. Tenkte jeg skulle ha vindel sammen med klokkeranke slik at det ble litt blomstring tidlig på sesongen også.
Inspirert av innlegg hos MIN VILLAHAGE har jeg sådd Solblomst, Dorotheantus bellidiformis. Denne er hvit, men har og sådd av de med farge fra den varme delen av fargeskalaen. Disse hvite er nok litt eksklusive for det var knapt frø i pakken og de er noe treg til å spire. De fargerike er i full gang.
Her er en gjeng på vei mot lyset, dessverre må alle bortsett fra 1 fjernes. Noen synes kanskje det er rart at jeg sår ennå, men det gjør jeg. Her i innlandet må vi godt ut i juni for å plante ut. I tillegg kommer plantene fort hvis man optimaliserer forholdene dvs. lys, varme, vann, god jord, næring og potteskift.
For de som ikke har sett innlegget på Lins blogg i går med inspirasjonsbilder fra England vil jeg sterkt oppfordre til å ta en titt. Her kan vi virkelig få inspirasjon til å løfte oss noen hakk, vi som ønsker det.
↧
↧
Article 22
Hver vår er det spennende å se hva som har klart seg. Selv om man satser på relativt trygge planter i forhold til herdighet, kan det gå galt. Her er et knippe av våre roser og status på disse. Jeg er ikke så flink å huske navnene på alle disse vekstene vi har i hagen, men hvis du lurer på navnet på noen kan jeg finne det ut. Bare legg inn spørsmål som kommentar, så svarer jeg etter beste evne. Alle rosene er sone H4 eller høyere.
God gammeldags nyperose. Overlever vel det meste. I dag skal den få seg en real nedklipping slik at den holder seg til tildelt plass. Hvis ikke vil den stenge en av stiene i hagen og det er upraktisk. Tornerisp på solbrente legger kan det også bli, hvis det blir solingsvær i år da.
Dette er en buskrose, Austinrose, som skifter mellom gult og rosa på sin vei fra knopp til frøstand. Den har frosset ganske mye tilbake i vinter, men tror det er liv.
Dette er ei klatrerose som bugner seg over vårt stakittgjerde. Den har verdens dårligste jord å vokse i, men trives tydeligvis med det den har. Må stusses litt i år. Har flettet grenene vertikalt i gjerdet. Dette gjør at nye skudd kommer langs hele grenen og rosen blir kraftig og fin. Dette kan man og oppnå med buskroser ved å tvinge grener ned mot bakken.
Bunndekker Viking er en hardfør rose som blomstrer med små søte roser. Veldig hardfør, men har hatt den plasser i hagen hvor den har gått ut av en eller annen grunn. De vi har igjen kommer nok i år også.
Denne buskrosen har en vill vokseform og skal få seg en hard frisering i år. Noe er tørket ut, men det er liv.
Denne klatrerosen står på en tørr plass med dårlig snødekke og har tørket sterkt tilbake i vinter, som den har gjort tidligere vintre. Her er det hard beskjæring som må til, så får vi håpe den kommer. Spørs om den må få litt særbehandling til høsten. Vi pakker ikke inn rosene. Gir dem bare en spade med kukompost, matpakke, om høsten og så får de klare seg selv. Henger litt over de som er mest utsatt om våren. Har jo noen flere roser enn de jeg viser her og resten ser ut til å ha klart seg bra. Plantet 4 stykker sist sommer og de ser ut som de har klart vinteren fint.
I morgen skal jeg til Ringebu hvor Roseforeningen har møte og Helen Fredholm skal ha foredrag om roser og klematis. Fint å få litt inspirasjon. I dag er det sol mellom skyene, men 6 grader er ikke noe som frister veldig, men i dag skal jeg ut noen timer og få rafset litt i både det ene og det andre. Ha en fin dag!
↧
Article 21
↧
Article 20
Tusenfryd, et herlig navn. Denne planten var en av mine første bekjentskaper i hagen, allerede som barn. Siden har den vært med. Nå får man jo kjøpt dem i butikken ganske tidlig. Har en del i hagen som jeg har sådd. De var enkle å få til og blomstret første året. Nå kommer de tilbake hvert år. Kanskje prøve å dele dem i år slik at bestanden vokser. Dette eksemplaret er en av årets tidlige anskaffelser. Her står den inne, men skal nok ut i et bed etterhvert. Vet at vinduet må repareres, men så lenge, shabby chic.
De beste ønsker for nasjonaldagen, 17.mai!
↧
↧
Article 19
Flittig Lise er kanskje ikke så eksklusivt, men jeg liker disse fylte veldig godt. Har et par rosa jeg har hatt i flere år, men i går kom jeg over den hvite, som jeg kanskje liker best og måtte ha et eksemplar. Den hadde blitt hardt trimmet og var nesten som en ball. Sikkert for å unngå skader under transport. Det er flott for meg for da kan jeg lage flere planter til å ha i blomsterkasser. Se tidligere innlegg, fylt Flittig Lise hos Helen Fredholm. Så var det fram med saksa.
Vips, 6 nye Flittig Liser er født. Setter dem rett i små potter med fuktig jord og passer på å holde dem jevnt fuktig. Så snart jeg ser tegn til røtter inder potten planter jeg de over i større potte.
Plukker av blomster og knopper på avleggerne for nå skal kreftene brukes til å lage rotsystem.
Den jeg kjøpte sto i ei potte hvor røttene har hatt det litt vel trangt ei stund, så nå skal den få større bopel og mer jord. Da blir den stor og fin tenker jeg.
↧
Article 18
Viste Forsythia fra København for en tid tilbake. Får vise fram den i vår hage også. Den har så vidt startet blomstringen. Det er ikke verdens vakreste busk, men den lyser opp i hagen når det meste er grått og trist. Jeg trimmer den hvert år, for hvis den får vokse fritt blir den ganske vill. Målet er å få til ei fin gul vårkule. Det ble 8 timer i hagen i går. Sommeren kom og vinteren er så vidt over. Arbeidsoppgavene står i kø, men fikk gjort et realt jafs i går. Sommerdag her i dag også, man kan nesten se det vokse. God søndag!
↧
Article 17
Dette er et tegn på at det har vært varmt her i dag. Selveste ølefanten har fått komme ut. Til de som ikke kjenner den så er det en flaskeåpner. 25,6 plussgrader fikk jeg med meg i skyggen og da blir man tørst. Kaldere dager er i vente og det er egentlig helt greit. Mye å vise fra hagen nå. Drypper det utover i uka som kommer. I morgen tror jeg det kan bli gjødsling ettersom det er lovet regn i dagene som kommer. 4. mai så det slik ut, det er jo nesten ikke til å tro.
↧
Article 16
↧
↧
Article 15
Det er tredje året disse purissima tulipanene blomstrer. De har formert seg for nå kommer det flere blomster der det opprinnelig sto en løk. Jeg bruker ikke å ta opp tulipaner, men lurer på om jeg skal ta de opp i år og dele løkene fra hverandre og plante ut en og en slik det opprinnelig var. Da får løkene plass til å vokse og blomsten blir større. Noen som har erfaring med det vil jeg gjerne høre fra!
Ormegress som ruller seg ut er fantastisk. Dette er vanlig ormegress som vi har en del av i hagen. Med de fuktige somrene vi har hatt har de poppet opp flere plasser i hagen. De fleste får stå.
Vårkjærminne brer nå utover sitt fantastiske blå teppe. Det er en ganske villig bunndekker som må holdes litt i ørene for ikke å ta helt over.
En dvergtulipan med flott farge. Blomstret fort av i varmen vi hadde i pinsen. Har ikke hatt slike dvergtulipaner før, så er spent på om de kommer tilbake neste år.
Hasselurt med sine flotte grønne blad. Flott som bunndekker og til kanting av bed. Laget flere nye planter sist sommer og de kommer med flotte friske blad alle sammen. Det var en liten bukett fra hagen nå. Klippet plenen for første gang i går. Når plenen er klipt faller liksom alt på plass. Den er rammen rundt plantene og når den blir rufsete kommer liksom ikke plantene til sin rett synes jeg.
↧
Article 14
Bronseblad er en flott staude som kler mange andre planter. Jeg synes den er veldig fin med løkvekster, det være seg tulipaner, allium eller narcisser som under. Når løkvekstene er ferdige vokser bronseblad seg kjempestor og løkvekstene kan stå under å forberede seg til neste sesong.
↧
Article 13
Skogskjeggen har skutt fart de siste dagene. Ikke den prektigste planten vi har i hagen, men de har sin plass langs den gamle gråsteinsmuren.
I går gjødsla vi plenen. Har vel aldri fått så god hjelp til å løse opp den som i dag. Som vel kjent regner det en del her på Østlandet nå. Dette er vår gjødselspredermaskin. Mekanisk sak som gjør at jobben er gjort på en liten time og fordelingen blir perfekt.
Unge ospeblad ser nesten litt høstaktige ut.
Investert i nye peonstøtter i år. Med så våte somre som vi har hatt de siste årene trengs det støtte. Ikke alle er på plass ennå da alt vårlukearbeidet ennå ikke er ferdig. Melder fint vær på lørdag, så da skulle det ligge bra an for å komme i mål. Godt og vått i bakken, så ugresset blir lett å fjerne. Kommer oss kanskje ikke på jobb og skole i dag, men hus og hage står fint og da får man være fornøyd.
↧
Article 12
De løkvekstene jeg liker best er tulipaner, men narcisser er også flotte. I tillegg er de lettere å få flere av. De formerer seg lett og kommer år etter år. Deler man dem har man en hel skog til slutt. Da var det bar å få tid til og huske å dele dem.
Denne hvite fylte sliter litt når det blir mye regn. Blomsten blir for tung og stilken knekker, men flott er den.
Tofarget.
Denne hvite er elegant. De ble flyttet til det hvite beddet sist sommer og blomstrer nå fint.
Det blir bra vær i helgen og hagejobbene står i kø. Det er bare å fokusere på en oppgave av gangen og ikke la seg frustrere over mengdene. God helg!
↧
↧
Article 11
Denne er kjempefin. En plante jeg har dratt med meg fra et eller annet hagebesøk. Første gang den blomstret kom jeg ikke på at jeg hadde plantet den engang. Med sitt flotte bladverk og enkle blomster er den en flott staude og en av de tidligste i hagen. I år skal den deles etter blomstring. Finnes også i rosa/lilla. Er det noen der ute som har den og ikke den hvite bytter jeg gjerne.
I dag slo den ut i full blomst i finværet, så jeg må henge på et par bilder til.
↧
Article 10
↧
Article 9
Mye haging i helgen, men tid til en morgentur i går. Skigarden har måttet gitt etter for tidens tann eller vinteren. Håper noen hjelper den opp igjen. Skigard passer ikke i vår hage, men de er riktig flotte der de passer inn. Noen andre motiver som frydet øyet fikk jeg også knipset på denne turen. Her er noen av dem.
Liljekonvallen var på gang og duftet selvfølgelig deilig.
Noen har gitt seg, men en liten skog av ormegress er på gang.
Bekkeblommen var i sitt ess etter all fuktigheten den har fått rundt føttene den siste tiden. Litt regn nå i begynnelsen av uka setter den nok sikkert pris på. Litt naturlig vanning i hagen nå etter varmen gjør seg også.
↧
Article 8
Mårbacka i kveldssolen. Denne er kraftig og fin og har klart seg godt gjennom vinteren. Snart er den i blomst.
Oxalisen blomstrer og blomstrer. Lurte på om jeg skulle fylle et par kasser med hvit oxalis og tagetes av typen på bildet under (bilde lånt hos Impecta). Har aldri brukt oxalis i blomsterkasser, men det må vel gå greit. Synes hvit og denne lysegule er ganske fine sammen.

↧
↧
Article 7
Puh, nå går det litt fort rundt veggene her. Bra temperatur og tilførsel av vann gjør at det vokser veldig. Må bare puste med magen og tenke på at det er fridag igjen på torsdag, fredag, lørdag og søndag. Var ute med kamera i kveld og da ble Podophyllum (fotblad) den utvalgte. Jeg har vel før sagt at vi ikke er plantesamlere, men denne er et resultat av den må jeg ha følelsen. Den er morsom og er ikke så ofte å se. Den blomstrer med en liten rosa blomst som man her ser knoppene av og så setter den en rød frøkapsel på høsten som ligner en liten paprika. Denne er ikke giftig og i følge boken regnet som en riktig lekkerbisken av indianerne i fersk tilstand. Har ikke prøvd, men det bør jeg kanskje.
Har 3 stykker, men de bør bli flere. Enten ved deling eller frø.
Etterhvert er det bladverket som tar over, men slik den er nå synes jeg den er riktig orginal. Det er masse som er favoritt nå i mai, tulipaner ikke minst, men jeg velger denne.

↧
Article 6
I dag er det jobbedag i hagen. Tordenværet har rullet fram og tilbake over oss, så det har blitt pauser ved inngangen under tak innimellom. Der kan man nyte utsikten til deler av hagen.
Purissimaen har stått lenge men synger på siste verset nå
Flotte knopper på en lite eksklusiv men trofast klematis. Har tatt stiklinger av denne og laget nye hvis noen skulle lure på om det går.
Det begynner å bli riktig frodig i hagen. Her er bronseblad og storkonvall.
Rhododendron har startet sin blomstring. De er veldig grønne og fine etter vinteren. Blir ikke så stor her som i andre deler av landet.
Mye av tulipanene som blomstret i fjor har gått ut og jeg satte ikke ned noe særlig med tulipanløk sist høst, så nå driver jeg og jobber med bestillingen til Holland.
↧
Article 5
Alt vokser og er med på å fylle hagen med farge, struktur og frodighet.
Ormegresset er blitt kronet. Litt pynt i hagen må til.
Villvin er sen, men her hos oss har den ganske mye skygge, så det er kanskje ikke så rart. Den dekker en hel skråning og kommer krypende over steinmuren øverst.
Gullhumlen har tullet seg inn i peonstøtten, men er på riktig vei.
↧